Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Δεν ξεχνώ τον Ηλιάκη...

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη θυσία του ήρωα σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, στην Κάρπαθο και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο δήμος Καρπάθου, διοργανώνει εκδηλώσεις τιμής και μνήμης.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία και το δήμο Χανίων και θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 23 Μαΐου, μέρα κατά την οποία συνέβη το τραγικό γεγονός στη θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου.

Οι επίσημοι και οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι θα συγκεντρωθούν το μεσημέρι της Κυριακής στην παραλιακή οδό στα Πηγάδια όπου βρίσκεται το μνημείο που κατασκευάστηκε για τον ήρωα στο οποίο θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν ομιλίες και ο εθνικός ύμνος θα κλείσει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης ήταν Σμηναγός της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας που σκοτώθηκε στις 23 Μαΐου 2006, σε ηλικία 36 ετών.

Συγκεκριμένα στις 23 Μαΐου 2006 και έπειτα από θερμό επεισόδιο ελληνικών με τουρκικά μαχητικά το αεροπλάνο του Κωνσταντίνου Ηλιάκη κατέπεσε κοντά στην Κάρπαθο έπειτα από προσπάθεια αναχαίτισης τουρκικού F-16. Τα συντρίμμια του αεροπλάνου βρέθηκαν λίγο αργότερα επιβεβαιώνοντας το τραγικό αυτό συμβάν.

Ο σμηναγός ήταν πατέρας δύο παιδιών 1,5 και 5 χρονών αντίστοιχα.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2006, στην καθιερωμένη τελετή απονομής μεταλίων και βραβείων από την Ακαδημία Αθηνών, του απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο αρετής και αυτοθυσίας.

Στις 23 Μαΐου 2007 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του, στο χώρο όπου έχασε τη ζωή του, στην παραλιακή οδό της πρωτεύουσας του νησιού τα «Πηγάδια».