Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Τουρκικά μαχητικά "σκοτείνιασαν" (ΞΑΝΑ) το Αιγαίο

Στρατιωτική άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου πραγματοποιεί η Άγκυρα μέχρι και τις 25 Μαΐου, ως απάντηση στην ελληνική άσκηση Έρευνας και Διάσωσης.

Η Άγκυρα αμφισβητεί ευθέως πλέον αυτή την ευαίσθητη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και ενδεχομένως αποσκοπεί σε δημιουργία έντασης, την οποία έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα, με την αεροναυτική άσκηση Ντενίζ Γκορντού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", κατά τη διάρκεια αυτής της τουρκικής αεροναυτικής άσκησης μεγάλης κλίμακας, διχοτομήθηκε εν τοις πράγμασι το Αιγαίο σε πέντε περιοχές και σκοτείνιασε ο ουρανός από τις εκατοντάδες παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών.

Οι ελληνικές αρχές ουδέποτε κατήγγειλαν την Τουρκία στον ICAO για παραβίαση της νομιμότητας και δι' αυτού του τρόπου άνοιξε η «κερκόπορτα» για την ασφάλεια της Ρόδου και της Μεγίστης, αλλά και τα ελληνικά οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή.

Η συνεχιζόμενη απουσία ελληνικής αντίδρασης στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς οπλίζει την Τουρκία με θράσος για τη νομιμοποίηση των συμφερόντων της στην περιοχή του Καστελόριζου, με στόχο να διεκδικεί τουρκική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, η οποία θα φτάνει μέχρι την Αίγυπτο και την Κύπρο. Αλλωστε, δεν είναι άσχετες οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι η περιοχή του Καστελόριζου είναι «πολιτικό θέμα» και δεν επιδέχεται άλλης παρέμβασης ή ερμηνείας.

http://ethniki-antistasi.blogspot.com